Tegelzetter

Nedimex werkt samen met een tegelzetter die gespecialiseerd is in tegelzetten door heel Nederland.

De ervaren tegelzetter

Het specialisme van de tegelzetter is vooral gelegen in de uitvoering van grotere utiliteits- en woningbouwprojecten, weg-en waterbouwprojecten, zwembaden en vergelijkbare werken. Projecten dus, die om veel know-how en een flinke personeelsinzet vragen.

Wat is een tegelzetter?

Een tegelzetter, of het werk van telelzetters lijkt op dat wat een metselaar doet. En daar is het ook uit voortgekomen. Een tegelzetter zet wandtegels en legt vloertegels in badkamers, keukens en woonkamers. Dit doet de tegelzetter door tegels in de mortelspecie te drukken of te lijmen met speciale tegellijm.

Tegelzetter gereedschap

Een tegelzetter kan daarbij het volgende gereedschap gebruiken:

Lijmkam

Een tegelzetter gebruikt een lijmkam om lijm gelijkmatig over een muur of vloer te verdelen. Een lijmkam bestaat meestal uit een rechthoekig of trapeziumvormig stukje kunststof of plaatstaal, wat aan de lange kant een soort vertanding heeft en aan de korte kant is gevat in een houten greep. Ook zijn er pleisterspanen die aan een lange- en een korte kant zijn voorzien van een vertanding. Er zijn lijmkammen voor verschillende soorten lijm, de grootte van de vertanding dient hiervoor aangepast te zijn.

Moniertang

De moniertang lijkt veel op een nijptang, maar heeft kleinere bekken. De tang wordt door een tegelzettergebruikt om stukjes van een tegel af te breken, wanneer die met een tegelsnijder al is ingekrast.

Tegelsnijtang

Een tegelsnijtang wordt door een tegelzetter gebruikt om in de glazuur van de tegels een kras te geven, zodat op die plaats bijvoorbeeld met een moniertang stukjes kunnen worden afgebroken.

Papagaaibektang

Een papagaaibektang is een tang die wel wat op een nijptang lijkt. Maar de knip- en knijpopening zijn niet precies in het midden, maar aan de zijkant. Met deze korte snijvlakken kunnen korte stukjes tegel worden geknipt door een tegelzetter.

Voegzetter

Een voegzetter of voegrubber is een rechthoekig stukje rubber dat in een handgreep is gevat. Een voegzetter wordt door een tegelzetter gebruikt om voegen die al zijn ingewassen gelijkmatig over de hele voeg te verdelen.

Houten spaan

Een houten spaan is een rechthoekig plankje met aan een kant in het midden een handgreep. Een houten spaan wordt door een tegelzetter gebruikt om muren of vloeren glad te strijken.

Tegelbeugel

Een tegelbeugel lijkt wel wat op een passer. Ook bij de tegelbeugel is er sprake van twee “benen” die ingesteld kunnen worden. Bij de tegelbeugel gebeurt dit door het instellen van een stelschroef die aan beide benen is bevestigd. De werking lijkt wat op die van een kruishout van de timmerman. Maar nu wordt een been tegen de zijkant van de tegel gehouden, terwijl het andere waaraan een scherp wieltje zit een kras in de tegel maakt door de tegelzetter.