Riet wordt al eeuwenlang gebruikt als dakbedekking bij steile daken, het is een prachtig gezicht en geeft je huis een authentieke uitstraling. Vroeger was riet één van de meest gebruikte materialen om je dak mee te bedekken, tegenwoordig kiest men juist in het hogere marktsegment voor rietbedekking. De rietdekkers in Brabant en omgeving van Rietdekkers Dielis werken al generaties lang in het bedrijf en leveren vakkundig en professioneel werk. Wil je zelf graag een rietendak of heb je een rietendak en is deze nodig voor onderhoud? Lees dit artikel dan voor meer informatie hierover.

Rietdekkers in Brabant: de feiten

Het is van belang dat een rietendak door een professioneel en vakkundig bedrijf wordt gelegd. Zij kunnen je namelijk adviseren over het beste riet, het onderhoud en zullen het in een acceptabele tijd kunnen leggen. De dikte van een rietendak is zeer belangrijk en varieert van ongeveer 28 centimeter tot 35 centimeter. Aan de onderkant is het rietendak het dikst, minimaal 30 centimeter. Dit gedeelte is het dikst omdat hier het meeste water over heen komt. Aan de bovenkant is het rietendak wat dunner gelegd, het is daar vaak niet dikker dan 28 centimeter. Het kan ook voorkomen dat de rietdekkers in Brabant van Rietdekkers Dielis het dak dikker dekken met riet, dit verschilt per situatie en voorkomt extra slijtage van het dak of een lekkage. In de volgende gevallen zal een goede rietdekker het dak dikker dekken, bij dakdelen waar weinig wind of zonlicht komt, platte dakdelen, dakdelen van langer dan zes meter of dakdelen waar veel water over stroomt.

Vroeger werd er uitsluitend Hollands riet gebruikt. Helaas is het aanbod van Hollands riet tegenwoordig te laag waardoor veel rietdekkers kiezen voor buitenlands riet dat speciaal hiervoor gekweekt wordt. Echter is de levensduur van Hollands riet vele malen beter en van hoogwaardige kwaliteit. Je betaalt voor Hollands riet wel meer (omdat het schaarser is), maar dit betaalt zich uiteindelijk in het onderhoud en de levensduur terug. De rietdekkers in Brabant gebruiken uitsluitend Hollands riet van Wiedenriet. Dit riet komt uit de de Wieden in Noord-west Overijssel. Elke rol is gelabeld met de gegevens van de teler en de herkomst van het riet. Dit riet is zeer goed gedroogd, is ontdaan van sluik en er zit geen overjarig riet in het bos. Het is niet breekbaar en zo kort mogelijk gemaaid, zo wordt het beste riet voor je dak gegarandeerd.

Rietdekkers in Brabant: het onderhoud

Zeer belangrijk bij een rietendak is het onderhoud, hier komt meer bij kijken dan bij een dak van dakpannen. De eerste vijf tot zeven jaar heeft een nieuw rietendak geen onderhoud nodig, daarna is het verstandig om het regelmatig te laten controleren op eventuele slijtage en om schade te laten maken of te voorkomen.

Na verloop van tijd zullen mossen en algen zich gaan vormen op het rietendak, zij zullen een extra laag maken over het rieten dak. In dit geval is een extra laag niet goed, het riet wordt dan afgesloten van lucht en licht. Na een hevige regenbui zal het riet dan langer nat blijven, wat kan leiden tot het wegrotten van het riet. Na het onderhoud van uw rietendak door de rietdekkers in Brabant ziet uw dak er niet alleen weer uit als nieuw, het heeft ook zijn eigen kleur weer terug en uw dak kan er weer een aantal jaren tegenaan.