Een eetkamer ontwerpen vergt planning. De sfeer van een eetkamer wordt voor het grootste deel bepaald door de eettafel die je kiest en de eetkamerstoelen die erbij horen. Gaat de keuze uit naar modern en trendy of naar klassiek? Laat je stijlen botsen of kies je voor 1 bepaalde stijl? Het zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden als je de planning op papier zet voor het design van je eetkamer en het kiezen van goede eetkamerstoelen.

Als je voor klassiek wilt gaan dan zijn barok eetkamerstoelen bijvoorbeeld een uitstekende optie. Omdat de barok stijl de laatste tijd weer helemaal in is geweest kun je kiezen uit een flinke hoeveelheid modellen en materialen. Bovendien zijn er nu barok eetkamerstoelen voor bijna ieders budget te koop. Een prachtige manier om een meer klassieke eetkamer af te maken is het gebruiken van een grote kroonluchter als bron van licht. Voorheen was dit zo goed als onbetaalbaar, nu worden ze in massa vervaardigd en zijn ze ook voor een minder budget weggelegd.

Een andere stijl die meer populariteit heeft gekregen zijn de strakke, moderne eetkamerstoelen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld strakke kuipjes of design eetkamerstoelen. Soms in heftige kleuren, soms in bijzondere materialen. Als je hiermee begint te werken is het de moeite waard om te proberen of je twee stijlen tegen elkaar kunt contrasteren. Een robuuste eettafel met moderne leren eetkamerstoelen erbij bijvoorbeeld.

De eettafel stijl die je kiest is ook bepalend voor de sfeer die je eetkamer uitademt. Een mooie grote eettafel met kan erg imponerend zijn, met name als je voor een donkere tafel kiest. De eetkamerstoelen die eromheen komen kunnen ook donker zijn, of licht. Dit is totaal afhankelijk van de stijl je gebruikt in de rest van de ruimte, wat voorkeuren je hebt gebruikt, de bron van licht en nog 101 andere dingen. Het totaalbeeld telt en dat zie je pas als het allemaal bij elkaar staat.

Dit alles hangt ook af van de oppervlakte van je eetkamer. Je kunt een eetkamer tot één van de leukste, meest speelse ruimtes in je huis ontwerpen als je er maar de nodige moeite in steekt. In jongere huizen zijn eetkamers gelukkig weer bezig met een opkomst, want in de jaren ’90 zijn ze een beetje naar het verdomhoekje gedrongen.

Goed gekozen eetkamerstoelen kunnen net dat beetje extra flair geven aan je eetkamer. Ze maken een ruimte helemaal af, of ze geven de sfeer een speels tintje door dat contrasterende ontwerp. Als je gaat shoppen voor eetkamerstoelen, vergeet niet de grootte van je eetkamertafel. Als je nog geen definitieve keuze hebt gemaakt voor een eetkamertafel, zoek deze dan eerst uit. Het is een stuk makkelijker om eerst een eetkamertafel te vinden en vervolgens je eetkamerstoelen erbij te kiezen dan eerst je eetkamerstoelen en dan de eettafel.