Dakgoten

Dakgoten zijn er in vele verschillende uitvoeringen materialen. Zo zijn er dakgoten van zink, aluminium, kunststof en meer. Het meestgebruikte materiaal is zink. Zink heeft namelijk goede eigenschappen en is een materiaal dat erg lang in goede conditie blijft. Het is dan ook niet vreemd dat zink al honderden jaren gebruikt wordt voor dakgoten en andere toepassingen op en rond het dak.

Een zinken dakgoot wordt door een zink specialist gemonteerd. Het aanbrengen van nieuw zink in een dakgoot is een precies karwei. Zo moeten alle zinken delen perfect passen zonder te klemmen en de onderlinge delen moeten vakkundig aan elkaar gesoldeerd worden.

Zink is duurzaam en een woning met een zinken dakgoot houdt zijn waarde. In sommige gevallen wordt een zinken dakgoot gerepareerd met suykken dakleer of EPDM kunststof dakbedekking. Het spreekt voor zich dat dit niet de mooiste oplossingen zijn en bij een verkoop van een woning bestaat de kans dat de koper zich afvraagd hoe de verdere reparaties aan de woning zijn uitgevoerd. Voor een noodoplossing is dit prima maar een duurzame oplossing is toch echt het vernieuwen van het zink.

Kunststof dakgoten zijn niet echt goedkoper dan zink, wel zijn ze sukken makkelijker aan te brengen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van kliksystemen en ruberafdichtingen waardoor er geen brander nodig is voor het solderen van naden, zoals dat bij zink het geval is.

Voor een schuurtje of tuinhuis is het natuurlijk een prima oplossing, voor een woning is zink toch het beste materiaal voor de dakgoot.